Nawigacja

 

Etap jesienny ogólnopolskiego projektu
„Zdrowo jem, więcej wiem”

Uczniowie klasy IIa wraz z wychowawcą Martą Florczyk przystąpili w roku szkolnym 2018/2019 do 9 edycji ogólnopolskiego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Projekt ten jest objęty honorowym patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser – Dudy. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.  Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, które są odpowiedzialne za prawidłowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną swoich dzieci. Projekt realizowany jest przez cały rok dzięki ścisłej współpracy nauczycieli, rodziców i dzieci. Obejmuje on trzy etapy: jesienny, zimowy i wiosenny.
W czasie etapu jesiennego uczniowie oglądali rozmaite prezentacje multimedialne m.in. „Wybieram zdrowie i prawidłowe odżywianie”, „Piramida zdrowia” i „Prawidłowe żywienie uczniów”, w których zostały szczegółowo omówione zasady prawidłowego żywienia. W domu wspólnie z rodzicami przygotowali plakat prezentujący wylosowany owoc lub warzywo. Przedstawiali w nim wartości odżywcze i ciekawostki na ich temat oraz układali wierszyki, zagadki, rysowali labirynty i rebusy. Chętne dzieci przygotowały reklamę ( w formie rysunku) zachęcającą do zjedzenia prezentowanego owocu lub warzywa. Plakaty zostały zawieszone w klasie i stworzyły gazetkę „Moc witamin”. Inni uczniowie mogli obejrzeć przygotowane plakaty na terenie szkoły. Następnie zostały one połączone w jedną wspólną pracę „Encyklopedię warzyw i owoców”, która została przedstawiona dzieciom w świetlicy. W ramach tej akcji uczniowie kl. IIa przygotowali również przedstawienie „Na straganie”, które zaprezentowali klasie IIc i grupie „O”. Kolejnym zadaniem było napisanie przepisu ulubionej potrawy z warzyw i owoców, które odczytali potem na forum klasy. Bawili się również w różne wesołe zabawy: „Zgadnij, jaki to owoc/warzywo”, „Jestem owocem/warzywem ( opisz mnie)”. Dużą atrakcją było również odgadywanie zagadek i rozwiązywanie rebusów owocowo-warzywnych. W ramach tej akcji uczniowie dowiedzieli się, jak wielką rolę odgrywa woda w naszej codziennej diecie. Uczniowie z zaciekawieniem wykonywali eksperymenty dotyczące ilości wody w różnych organizmach. Na przygotowanych rysunkach określali również poziom wody w mózgu i w całym organizmie człowieka. Rodzice uczniów również wzbogacili swoją wiedzę na temat wody i zdrowego odżywiania. Otrzymali ulotki zawierające informacje na temat ciekawych stron internetowych i artykułów dotyczących racjonalnego odżywiania oraz zdrowego stylu życia.
Etap jesienny zaliczyliśmy na piątkę :-). Otrzymaliśmy 495 pkt. i zajęliśmy 15 miejsce wśród 267 szkół, które wzięły udział w projekcie. Teraz przygotowujemy się do etapu zimowego, w którym przed nami kolejne zadania do realizacji. Trzymajcie za nas kciuki:-) Zapraszamy do galerii zdjęć.

Cytruski z klasy IIa

 

Kontakt

  • Szkoła Podstawowa im. Bolesława Krzywoustego
    ul. Kolejowa 8
    55-002 Kamieniec Wrocławski
  • 71 318 55 95
liczba odwiedzin: 512509